Zweetvoeten voorkomen of behandelen

zweetvoeten in de lucht

Zweetvoeten voorkomen of behandelen is eenvoudiger dan je denkt!

Wat zijn zweetvoeten?

Overmatig zweten van de voeten wordt hyperhidrose genoemd. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en vaker bij jonge volwassenen dan bij oudere volwassenen.

Mensen van wie de voeten overmatig zweten, hebben vaak ook last van overmatig zweten van de handpalmen. Volgens de International Hyperhidrosis Society lijdt 3 procent van de bevolking aan hyperhidrose.

Oorzaken

Overmatig zweten van de voeten lijkt een erfelijk probleem te zijn. Niemand weet precies waarom het gebeurt, maar mensen die buitensporig zweten, lijken een ander “setpoint” te hebben dan andere mensen. De meeste mensen zweten als het buiten warm is of als ze warm worden. Mensen met hyperhidrose zweten bijna altijd overmatig.

Symptomen

Het meest voor de hand liggende symptoom van hyperhidrose zijn voeten die overmatig zweten. Sommige mensen zweten zo hard dat hun voeten in hun schoenen kunnen glijden.

De voeten kunnen ook een witachtig, nat uiterlijk hebben; soms zijn er ook voetinfecties. (Constante vochtigheid breekt de huid af, waardoor infectie kan optreden.) Voetgeur komt vaak voor.

Degenen die aan hyperhidrose lijden, kunnen ook emotionele stress ervaren en zich zorgen maken over voetgeur. Zweetgerelateerde angst en isolatie kunnen bijzonder ernstig zijn bij tieners met plantaire hyperhidrose.

Thuis verzorgen

Een goede voethygiëne is essentieel. Was uw voeten dagelijks met een antibacteriële zeep; zorg ervoor dat u tussen de tenen wast. Droog de voeten grondig af en breng dan maizena, voetpoeder of een antischimmelpoeder aan op je voeten. Draag vochtafvoerende sokken gemaakt van natuurlijke of acrylvezelmengsels die het vocht van uw voeten afvoeren in plaats van het op te sluiten. Sommige synthetische mengsels zijn ontworpen om vocht van de huid af te voeren en werken het beste om de voeten droog te houden. Honderd procent katoenen sokken absorberen vocht, maar voeren het niet af van de huid en leiden vaak tot blaren, dus ze moeten worden vermeden.

Het is ook een goed idee om overdag van sokken te wisselen. Berg een extra paar sokken op op school of op het werk en verwissel halverwege de dag sokken. Draag schoenen die zijn gemaakt van ademende materialen.

Een techniek genaamd iontoforese, waarbij water wordt gebruikt om een ​​milde elektrische stroom door de huid te geleiden, is nuttig gebleken voor mensen met zweetvoeten. Mensen kunnen iontoforese-machines kopen voor thuisgebruik.

Wanneer moet u een podoloog bezoeken?

Raadpleeg een podoloog als uw voeten overmatig zweten. Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine zoekt minder dan 40 procent van de mensen met overmatig zweten medische hulp. Een podoloog kan u helpen deze gênante toestand onder controle te houden. Patiënten die met hun podoloog praten over plantair overmatig zweten, kunnen zich ook zorgen maken over extreem zweten elders – zoals in hun oksels, in hun handpalmen of op hun gezicht of hoofdhuid.

Diagnose en behandeling

Meestal wordt overmatig zweten van de voeten gediagnosticeerd op basis van uw melding van symptomen en een lichamelijk onderzoek van de voeten. Een podotherapeut kan ook een zetmeel-jodiumtest doen om de diagnose te bevestigen. Eerst wordt een jodiumoplossing op de voetzolen aangebracht. Nadat de oplossing is opgedroogd, wordt maizena over het gebied gestrooid. Het behandelde gebied wordt donkerblauw als er overmatig zweet aanwezig is.

Behandelingsopties zijn afgestemd op uw symptomen. Zelfzorgmiddelen of op recept verkrijgbare anti-transpiranten kunnen rechtstreeks op de voeten worden aangebracht. Botox-injecties kunnen tijdelijk overmatig zweten van de voeten onder controle houden. (Het effect houdt over het algemeen ongeveer zes tot negen maanden aan.) Orale voorgeschreven medicijnen, vaak anticholinergica, kunnen worden gebruikt. Ernstige gevallen van zweetvoeten kunnen worden behandeld met een chirurgische ingreep, een sympathectomie genaamd, die de zenuwsignalen onderbreekt die het lichaam vertellen overmatig te zweten.

Preventie

Een goede voethygiëne kan voetgeur en voetinfecties voorkomen, twee vaak voorkomende bijwerkingen van zweetvoeten.

Vragen over zweetvoeten? Stel ze gerust hieronder!

Wij behandelen jouw informatie geheel anoniem. Als je per ongeluk toch je volledige naam hebt ingevuld wees gerust, wij zullen nooit jouw naam en persoonlijke informatie delen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *